Followers

Sunday, May 29, 2011

fenomena panggilan palsu- hentikan

Assalamualaikum? sehat kah kalian? Hari ni just nak share satu fenomena yg berlaku di negara kita, Malaysia. 

Fenomena panggilan palsu. Ini bermaksud panggilan ‘gurauan’ atau main-main yg dilakukan pihak tertentu kepada no kecemasan di Malaysia.. Fenomena ini sudah tidak asing bagi kita kerana ianya berlaku sejak dahulu lagi, bagaikan tiada penyelesaian terbaik akan masalah ini.  Hal ini telah dibincangkan dalam rancangan Malaysia Hari Ini (MHI) pada 26 Mei yg lalu..so aku terdetik utk menulis isu ini ke dalam blog picisan aku.






Mengikut statistik, 65 peratus daripada panggilan yg dibuat adalah panggilan palsu..what the heck?that mean, if korang suruh 10 org buat panggilan kecemasan, 6-7 org daripada mereka akan buat panggilan palsu..
teruk bukan?ggrr

So apakah relevansi mereka melakukan panggilan palsu? Apakah ini telah menjadi hobi terbaru di kalangan rakyat kita? Tak lupe juga, adakah tiada sebarang langkah yg dibuat kerajaan? Rase nya, kempen supaya tidak membuat panggilan palsu telah dibuat di iklan-iklan televisyen semenjak aku kecil setahun jagung lagi. Apakah dengan maju nya teknologi, semakin kurangnya sivik rakyat di negara kita? Tepuk dada buka mata.


adakah dengan wujud nye telefon pintar meningkat kan lg kes ini?


Untuk pengetahuan si pelaku, setiap panggilan yg dibuat, no panggilan dapat dikesan oleh pihak berwajib.  Maka, silap haribulan si pelaku akan didakwa di bawah akta-akta tertentu ( ada, tapi aku tak ingat..hee) lebih dikhuatiri no panggilan anda akan di ‘black list’ kan..let’s imagine what will happen if there are some of your loved ones like your family needs emergency treatments? Diorang kol, tapi pihak tersebut buat tak tahu akan panggilan itu? Ya, itu antara implikasi daripada membuat panggilan palsu, memakan diri kalian juga.



Oleh itu, sedarlah wahai rakyat kita..jangan main-main pada panggilan kecemasan okeh? Pesan pada adik-adik or anak-anak kalian supaya tidak sewenang-wenang nya dail no kecemasan jika tiada kes kecemasan.
buang yg keruh, ambil yang jernih..thanks for reading this :D


triple A: tahniah kepada barcelona menang semalam..you deserved to win..well played from them :D kepada lisa surihani jangan bersedih! kekeke *tetibe

19 klon tripleA:

Anisa Hang Tuah said...

MHI tv3 pun mengalami typo :D

Gimi said...

em, entah sebab apa, adik saya tak suka main telefon apatah lagi angkat telefon...

Liyana Zahim said...

Dlu mse kecik pnh wat pgln pelsu kat telekom meleysia.. Pahtu kne sound dgn akk tuh.. Ahaksss...

nelly said...

bahaya buat panggilan plsu ..menyusahkan orang lain
=='

amier azrul alias said...

anisa hang tuah: huhu
typo bese la tuu :D

amier azrul alias said...

gimi: wah!
adk kamu sgt pandai
ehhe

amier azrul alias said...

nelly: a'ah
menyusahkan org len.
huhu

amier azrul alias said...

liyana zahim: huhu!
ade ke patot kacau telekom
kalau polis or ambulans leh thn
hiks!

Puteri Iqa Izyan said...

haha.sentap =.='

dulu time kecik2 mmg hobi nih.
=P

tp mmg xpatot la. kesian dorang~

FariehanIbrahim [LBC] said...

dlu kt ostel mmg hobi ujum mggu r wat pggln palsu guna public fon. :p

oke skrg da insaf. -.-'

NURUL NADIAH MAMAT said...

macam tak de keje dah duk wat pgglan palsu.....
tapi stju bila makin maju makin kurang siviknya...

Ain said...

ain tak pernah buat pannggilan palsu. serius. tak pernah. (okay tipu je)







*apsal lisa surihani? pfftt

アヌム ちゃん said...

Salam. moshi2..singgah jalan2 bw sini~
Dah lama tak bw ni rindu pulak :)
btw, nice blog~
Visit dari frommetoyou
Arigatou (^____^)

amier azrul alias said...

puteri iqa izyan: hobi mase kecik?
hoho mantap :D

amier azrul alias said...

LBC: hahah.
xde keje la tuu time weekend.
baguslah dh insaf :p

amier azrul alias said...

nurul nadiah mamat: stuju kan?
tapi kite xleh tolak seratus peratus kemajuan teknologi.
huu

amier azrul alias said...

ain: lisa?
sebab die hard fan man utd.
hukhuk

amier azrul alias said...

アヌム ちゃん : thanks :)

NURUL NADIAH MAMAT said...

yap...stuju...tapi btul la nak tak nak kemajuan kita kena trma....tapi atas diri msg2 nak gunakan kemajuan yg ada mcmn....