Followers

Tuesday, March 1, 2011

mitos atau pantang larang itu : relevankah ia?

as salam sume..sehatkah kalian?cewwah..okay, diharapkan kalian baik² saje yup! amalkanlah aktiviti² sehat sekali-sekala *macam la aku nih rajin sangat bersenam..


tapi ingat! jangan lakukan senaman jika perut anda kosong, sebab perut anda cuba memberitahu sesuatu. Jika anda menghiraukannya, maka badan anda terpaksa bekerja tanpa bahan bakar.. okay itu adalah mitos pemakanan sihat.


sdap eee..hehe




panjang punyee intro daa.haha! ok², hari ni mahu cakap pasal mitos atau pantang larang yang kadang² kite selalu dengar,tapi tak tahu asal usul kebenarannya..ye dok?teehee~ ok let's check it out!




ambik gambar bertiga, sape yang di tengah, bakal ajal dulu..
Triple A : hoho!ajal maut di tangan Allah la brader..mane leh cakap macam tu, tak pasal² tak de orang nk bergambar dengan aku bertiga..asyik nk berdua je.. #bajetHot


apabila kucing melahirkan anak beliau, ditegah sama sekali mengambil gambar @ capture anak kucing tersebut, kalau tak, anak kucing tu hidup tak akan lame..
Triple A : erkk! yang ni macam karut jugak..mungkin boleh guna alasan kat atas..hehe..tapi kt umah aku pernah wat camni, memang tak pernah hidup lame..huhu :(


apabila selepas hujan,kan ade keluar pelangi kan kan kan?ahaks! mitos nye kita dilarang menuding jari telunjuk ke arah pelangi tu,nanti jari tu akan buruk @ patah..
Triple A : betol ke?acu try test sekali!haha.. but i dont think so.






haa,ape lagi?tunjuk² ! kihkih..






tak leh kerat kuku malam²..tak pasti la kenapa..
Triple A : okay yang ni aku curious, betol ke?kalau sape² yang arif pasal agama, leh tak tolong bagi nas² atau dalil² yang menyokong bende ni..ke adat orang melayu jer?err..




okay tu je kot?teehee~ tepuk dada tanya hati..hiks! thanks for reading..




triple A : mitos amier azrul alias comel tak de lagi nih..kuikui :pp



41 klon tripleA:

aNnE said...

eh anne selalu dengar benda ni.tp semua macam tak betul.yg gambar bertiga tu,ditegah sama sekali.ish2.haha

FariehanIbrahim [LBC] said...

pntg lrg org zmn dlu2 bese nye tuk peringatan jer,
kdg2 smpai jdi mitos gak! huuhu

oke, terliur tgk fries tuuu. >.<

Wan Zulqhairi said...

A contest about fashion and Sandra Azwan.. U r tagged!!

http://wamozuwaha.blogspot.com/2011/03/lakaran-magis-sandra-azwan.html

Noor said...

sebenarnya semua pantang larang tue ada makna disebaliknya....ala...macam bg nasihat tau peringatan kat kita...

teenot said...

ntah la tak pasti..tapi gmbar bertiga tu macam kita tak boleh ambik sebab nnt hubungan tak panjang..tak kesah la mati atau hidup..tapi ni kan kepercayaan org dulu..ntah,takde plak dalil2 yang bole menyokong..

paan sabri said...

yang pasal tangkap gambar kat tengah, gamba kucing tu serius aku taktaw camne teknologi boleh akibatkan kematian? so silap la sape reka camera kan? yang pasal potong kuku tu, aku dapat taw dari nenek aku, dulu mne ade pengetip kuku. dulu potong kuku pakai parang.. serius..

orang melaka cakap kacau?

moeyna said...

slalu gak dga pantanglarang mcm nih...nak komen sikit sal ketip kuku mlm2 tuh...boleh je kot...xslah pun nak kerat kuku tu mlm2..nenek aku ckp xleh..p ayah aku cakap tu sebab dulu2 xda lampu..kalau kerat kuku mlm2 takut tkena isi..tu pasal jd pantang tuhh..hehe =P

Az-Zahra Fauzee said...

tipula yg sal amek gmbr bertiga 2.. selalu sgt dah buat..
xde masalah pon..
hoho~

Maly F said...

mitos pantang larang tu sebagai cara nasihat orang dulu-dulu.secara relevannya semua benda tuh ada keburukan kalau buat..

wan farah said...

ok nk jawab..x relevan pown!!hahha
slalu ja langgar pantang segala bagai 2..nothing happen pown..**bangga bangga

fyna said...

hehehehe...
nice entry....






jom singgah n follow2 belog saya....
http://inibelogfyna.blogspot.com/

"Che Ain" said...

thx ek sudi jd follower Coretan Che Ain ..sgah2la ek..

~ ナフィルザ ~ said...

haha~
bese dengar semua ni
tapi tak tahu la cakap apa, hahaha~

i am S!L4H.. said...

x psti pon psl ni. tgh mncari kesahihan jg. sape tau? erkkk~

SyedGraphiX said...

sriess x suka yg ambek gmbar ber3 tu x leh!! geram2.. ajal maut kan kat tgn tuhan . grrr

ewanadyra adam's said...

aha , nonsenseeee

amier azrul alias said...

anne: yup2!
gambar bertiga tu lgsung x logik kn?
huhu

amier azrul alias said...

LBC:hikhik!
nk ke fries tuu? ;p

amier azrul alias said...

wamozuwaha: baeklah ;)

amier azrul alias said...

noor:yup, maybe kot :)

amier azrul alias said...

teenot: hubungan x pnjg?
ermm cmne tuu..
huu~

amier azrul alias said...

paan sabri: haha bek xyah berteknologi kn?
hihi..

btol kot dlu gne parang.
dat's y mlm2 xboleh.
hoho

amier azrul alias said...

moeyna: maybe kot..
so boleh la ni ek?
ngee~

amier azrul alias said...

az-zahra: hoho!
nothing wrong kn?
kurafat sume tuh.
kihkih

amier azrul alias said...

maly F: oh yeke?
ape keburukan nye?
ce cter ce cter! ;p

amier azrul alias said...

wan farah: uit?
patot ke bangga?
hoho~

amier azrul alias said...

fyna:thanks :)

nnti singgah..

amier azrul alias said...

che ain: no hal lah ^^

amier azrul alias said...

~ ナフィルザ ~ : hehe..
tak tahu duk diam2.
hoho

amier azrul alias said...

i an s!l4h: huhu..
xtahu ke x sahih?
hihi

amier azrul alias said...

syedgraphix:tuu la psl..
ggrr~
hikhik

amier azrul alias said...

ewanadyra:nonsense kn?
hoho..

nurul ainul farhain said...

pntang larang takleh kerat kuku malam2 tu alasan logik dan kukuh sebab org dulu2 kan takde lampu,so gelap.kalau gelap,takut terlerat benda lain sbb tak nmpk:)

jom bc ni.http://nurulainulfarhain.blogspot.com/2011/03/semakin-hari-aku-semakin-malu-suruh.html

DaK CoMoT said...

xkesahla pantang2 tuh..yang penting fries tuh...aishhh lapar2..hoho

mr.syazwan said...

kadang2 ada betul gak bro...

cth pantang berblog

rajin2 komen lama2 masyukk

hahahah!

=_=

eRza farEeha said...

amek gmbo ber3 tu slalu..adehh

syairahmohdanuar said...

byk sgt pntg lrg yg dh kena langgar.hoho,yg still dgr lg antaranya, xleh amek gmbar bertiga.haish.

princess laila said...

jom sama2 tnjuk kt plangi tuh! heh2~

paling ta tahan...
pabila kucing mlahirkan ank 'beliua' walla~ huhu~

erm..kerat kuku malm2 tuh kprcyaan org tua2. supaya tak tluka tgn tyme potong kuku glap2~ dlm islam takde pulak mlarang. jz nak potong tuh ade ari2 trtntu y dgalakkkan :)

TunAqilah said...

tak boleh duduk atas bantal..nanti bisul huhuhu

act pantang larang tu just macam kata kiasan orang tua mcam tak elok masak sambil nyanyi sebabnye takut masakan tu hangit huhuhu

:D

http://aniesandyou.blogspot.com said...

terima kasih sbb kasi itu setan merah kalah... kn sapot team anies ahad ni tau! ;-)

gEe said...

yg last tu, rsenye sbb zmn dlu2 xde lmpu, jd klau potong kuku mlm2 tkut t'kena jari, mklum la pantang larang org tua. tp yg lain tu, karut je. sy ambik gmbar bertige dri kcik, tuding jari kat plangi, alhamdulillah sihat walafiat lg. hehe