Followers

Monday, March 14, 2011

hikayat amier azrul alias : bermimpi Sandra Azwan

maka sepurnama itulah, kelihatan sebuah istana galeri..saling tidak tumpah bangunan itu antik seperti colliseum pada zaman Rom.. Sementelah itu, kelihatan seorang putera raja 'terdampar' di tengah² galeri tersebut, amier azrul nama diberi, berdarahkan susur galur melayu-deutro.


adapun terjagalah beliau dari tempat beradu itu, beliau terkejut amatlah apabila didapati di dinding² galeri gambar-gambar yang tidak pernah dilihat akan beliau.






















di benak fikiran beliau hanya satu! "di manakah aku berada?kenapakah gambar² ini kelihatan seperti begitu asing untuk aku pada zaman ini.."
"argghh, mungkinlah ini hanya satu mimpi!"


putera amier azrul tersebut bingkas bangkit dari tempat beradu nye, seraya meneliti secara telus seni² yang terdapat di galeri tersebut..terdetik di hati beliau untuk ketemu akan pelukis terulung dan hebat ini..










maka dilihatnya oleh beliau akan satu gambar yang berada di satu sudut nun jauh di penjuru galeri..




gambar seorang perawan kelihatan 'cat walk'..oh,semestinye bukanlah itu yang menarik perhatian sang putera, tetapi akan ayat yang tertera di bawah lukisan tersebut.. 


"sandra..mungkin kah ini pelukis terhebat itu? di manakah dia?" si Putera pun memegang bingkai gambar tersebut untuk melihat dengan lebih dekat..


sekalipun dengan itu, tiadalah ketahuan akan beliau gambar tersebut merupakan kunci agung kepada tempat semayam akan si pelukis, Sandra Azwan..satu singgahsana kelihatan muncul akan di depan beliau seraya beliau terkejut amatlah akan peristiwa itu..


tiba² terdengar satu suara dari arah singgahsana itu, "welcome to life with Sandra gallery.."
si putera pun bertitah, " adakah kamu si pelukis hebat galeri ini?"


Sandra Azwan hanya mengangguk bangga, kelihatan die bangkit dan menghulurkan salam persahabatan kepada si putera raja.. alkisahnya berceritalah mereka berdua sehingga 3 purnama lamanye..




akhir sekali, si putera raja mengambil keputusan untuk berangkat pulang ke jajahan beliau..teringat akan si bonda dan ayahanda di sana. Berkenan la si Sandra Azwan untuk memberi 'anugerah' kepada putera raja tersebut sebagai ole-ole terulung sang pelukis.




tibe-tibe je header blog..keh keh..







-------------------------------    cerita tamat     ------------------------------------


maka amier pon jatuh katil..wahkahkah! perasan giler kot jadi putera raja..
teehee~
p/s : aku men reka je cerita tu..semoga terhibur! sape nk join, sila lah join! ;p




Triple A : diadaptasi dan diubah idea dari hikayat merong mahawangsa..memang la xsame..haha..besh cter tuh!


34 klon tripleA:

AZRUL AZMI said...

menariknye... amik dari sejarah tamadun mana ni...

SANDRA AZWAN said...

sungguh puitis sekali penceritaan anda....nice! Thanks dude..;-)

TunAqilah said...

nice one..
:)
berdrama

zikeryhassan said...

all the best bro

eRza farEeha said...

wahh..nk tgk merong mahawangsa hak!

HATYCIKNUURUL said...

sempat lg die berlakon tuh,.hehe,..

azureEn said...

haha kalau camnie merong mahawangsa pon kalah!

cm tak percaya ak bace smpi abes T__T

Anonymous said...

beshhh2..creative! hehe..
-miszhana-

wan farah said...

hamba amat berbesar hati utk menaburkan sepatah 2 kata disini,wahai putera amier..

hahhaa..puitis ya kmoo ini..tidakku sangka sma skali..=)

FariehanIbrahim [LBC] said...

pergh! tu diaaa,
kreatip ngat uncle AAA nie eyh. >.<

gud luck uncle! ^^

teddyuna said...

xpe esok una tgok sme ke dgn certa HMM hehe

lini hasnan said...

perhhh, cun header lu bro?

Wuucin Kimora said...

hahhaha putera raja ;p

mr.syazwan said...

F
U
U
U
Y
O
O
O

3 hari 3 malam ni perah idea ni erk

hehe

Cik Cammy Lia said...

hahaha best2..pndi la dia wat cete neh..menarik..hehehe..

amier azrul alias said...

Azrul Azmi: entah la..
nk cakap langkasuka, tak jugak..
pertembungan Yunani dgn Melaka kot?
teehee~

amier azrul alias said...

Sandra Azwan : welcome dude!
semoga sukses selalu :)

amier azrul alias said...

TunAqilah: hik hik
sekali sekala berdrama..
teehee~

amier azrul alias said...

zikeryhassan: thanks dude! ;)

amier azrul alias said...

erza fareeha: g la tgk..
besh!

amier azrul alias said...

Hatyciknuurul:hehe..
x berlakon pon :p

bermimpi jee.. ;p

amier azrul alias said...

azureen: haha yeke?
merong lg besh woo..
keh keh keh!

aku pon xcaye ade org sudi bce abes :)

amier azrul alias said...

miszhana: hehe!thanks..
suke? ;p

amier azrul alias said...

wan farah: kite lagi la xsgka..
hoho!

amier azrul alias said...

LBC: heheh!
thanks2!

xde la kreatif sgt nih..hihi

amier azrul alias said...

teddyuna:beres! ;p

amier azrul alias said...

lini hasnan: heheh..
men tibai je r..
xpandai =.=

amier azrul alias said...

wuucin kimora: hahaha!
gelak besar ye? ;p

amier azrul alias said...

mr syazwan:heheh..
yekott ;p

padahal 30 minit 3 saat je ;p

amier azrul alias said...

cik cammy lia:hiks!
thanks! hoho

Cik Cammy Lia said...

hehe..mesti suke berangan ni kan.. leh la anto skrip kat mane2 penerbit ahaks

HaNa HoNeY said...

pergh..hikayat neyh xde dlm buku sejrh pwn...memg hebat la
haha
^_^

mizzapple said...

hikayat versi baru.
hebat. hoho



berangan nak jadik putera raja. keh3

Nur Farah Hani said...

memang pakar dalam bab bab berangan wat cerita merapek ni erk.. ?? :P aahahahah.. nice..