Followers

Monday, May 16, 2011

kau ingat senang ke nak jadi guru?

assalamualaikum readers. pernah dengar pepatah yang berbunyi, "jika guru kencing berdiri, maka murid kencing berlari? " ya, saya yakin ramai yg tahu pe maksud pepatah itu. habis kurang pon, pernah dengar..ye kan?

oh tak lupe jgk semua orang tahu akan 16hb Mei, hari istimewa bg insan yg bergelar seorang guru..guru ibarat lilin..ya, lilin! kenapa ianya disamakan sedemikian rupa?berpikir lah wahai murid-murid sekalian. Guru kalian bukan bertanggungjawab terhadap anda seorang sahaja dalam memberi pendidikan dan pelajaran. Seorang guru sanggup berkorban apa sahaja demi melihat pelajar-pelajar mereka berjaya.



sempena tema 2011, Guru Penjana Transformasi Pendidikan Negara, elok benarlah jika saya ucapkan sekalung tahniah dan penghargaan kepada para guru sekalian.
tanpa anda, siapalah saya..tanpa anda, siapalah seorang perdana menteri itu.
Sesungguhnya cabaran menjadi guru di alaf moden ini, jauh lebih mencabar daripada zaman dahulu kala.
sebab nye tugas guru bukanlah hanya sekadar mengajar subjek kurikulum mahupun kokurikulum, malah mereka juga bertanggung jawab mendidik sahsiah dan akhlak pelajar-pelajar.

oleh itu, selamat hari guru saya ucapkan kepada semua guru saya di Sekolah Kebangsaan Bukit Losong, Mrsm YT BesutMrsm Kuala Lipis, Matrix Mara Kulim dan UPM.
semoga mereka menjadi pendidik yg cemerlang. amiin

triple A :  i) kali ini entry serius sket..hehe
                 ii) teringat kat ketua warden mrsm dulu..pergh garang siott..hihi
                iii) kepada Aida Salwani Alias & Azura ilyani Alias,
                     selamat hari guru jgk. (my sis)

10 klon tripleA:

[k]o{q}i[n] said...

biasa la tu warden garang... ko still kt upm lg ke..??

cikida said...

selamat2,.hhehe..selamat hari guru kepada guru2 di Malaysia,.I LOVE U ALL !

wahida said...

mmg bukan senang nak jadi guru sekarang...makin mencabar...

HaNa HoNeY said...

slamat ary guru tok smua guru!
^_^

amier azrul alias said...

[k]o{q}i[n]: tak lah.
dah balik umh dh

amier azrul alias said...

cikida: selamat hari guru
kepada bakal guru.
hik hik

amier azrul alias said...

wahida: yupp
dat's right. :)

amier azrul alias said...

hana honey: hoho!
selamat ari guru ^^

nanad said...

betul,cikgu sekarang kena hardwork sebab student sekarang sangat 'hardwork' ;D happy teacher's day!~

Az-Zahra Fauzee said...

guru ibarat lilin~
pensyarah, ibarat ape lak?
pelita...
huuu~