Followers

Friday, February 25, 2011

peminta sedekah : perlukah skeptikal terhadap mereka?

salam semua..selamat hari jumaat, hari yang penuh barakah! same² la kite tingkatkan amal ibadah kita ye..insya Allah~ *calon imam muda next season..hee


okay back to the topic..peminta sedekah a.k.a beggars la in English kan?apasal sekarang banyak peminta sedekah?adakah ni satu fenomena biasa atau ianya satu kegiatan tambahan yg tiada penghujungnye?kalau kite tengok dekat warung² atau depan mall, atas jejantas and mane² la.mesti ade kan?


tapi kalau yg jenis jual tisu atau jual ayat² quran tu kire macam boleh consider lah kan?at least diorang berusaha..tapi macam mane kalau jenis terus mintak duit?haa..luu pikir la sendiri ek..tapi kena la tengok jugak, maybe die dah berusia sangat untuk bekerja..so wajib la kite tolong kan..










apsal aku google kuar gmbar nih?haha layan jela~


hari tu mase kuar, kt area bukit bintang ade lah budak kecik ni datang jual ayat² Quran tu kan..comel budak tu, maybe umor 6-7 tahun cm tuu lah..dalam hati aku ni bermonolog dalaman lagi lah kn.. "kecik² dah kne wat keje camni..harap² bukan lah sindiket"..hikhik! lepas tu terus kepala otak duk pikir aku sedang diperhatikan..cewwah!cam dalam drama tak boleh blah tuu!teehee!




mule² die cakap benda yg die jual tu rm1..so aku carilah rm1..sambil² tu aku tnye jugak mane mak?datang ni dengan sape?tapi aku tak dengar die balas ape..huhu! then time part nk bayar tuh, die cakap mende tu 5 ringgit pulak?erk! tak pelah dik, amik jela duit tu..abang tak jadi beli..huhu..kejam tak?hehe.




triple A: jom layan lagu opick feat amanda..








25 klon tripleA:

NURUL NADIAH MAMAT said...

paling tak suka ngan budak yang datang jual ayat Quran tu....
suka paksa......huhu.....

sasa said...

tapi kan..yg datang siap pgg org buat tu macam tipu je
sebab die tkr2..
this week die pegg je kawan die..so die tak buta la kan..
next week die plak yg kena pgg dengan kwn die..tp org yg tak same..tp kesian..so..bg je la..hope die yg dpt duit to bkn sindiket ke ape

Cik Cekodok said...

bukan nak kata apa, sumtimes nampak sangat benda ni sindiket.
kalau kat terminal bas tu siap bawak naik atas bas mintak sedekah. kalau x nak bagi macam semua org pandang je.
entah lah. susah nak cakap benda benda macam ni.

zikeryhassan said...

kalau rasa nak bagi, bagi je. hal2 laen2 tu urusan die ngan Tuhan

Ain Airul said...

kalau ada duit lebih apa salahnya bagi.. masa bagi tu jgn pertikaikan dia betul ke tipu... ikhlas kan ajee. kalau dia tipu tu antara dia dengan Tuhan =)

fadhdeela said...

kadang2 rasa diaorg nie mcm sindiket la..mcm mana diaorg leh dtg smapi ke situ???kerajaan leh ambik tindakan x pasal masalah nie..dah semakin ramai pasal pemintak sedekah nie..kat petronas bykkk sgt!

Meh singgah: Daphne Iking Peluk Islam..!!

Anisa Hang Tuah said...

kesian jugak kat diorang.
tak sampai hati tgok diorang meninta-minta.
so,hulurkan je bantuan,sedekah duit siket,

PinkLuscious said...

kdang2 tu ksian gak kt dorang...kdg2 tu ase cam rimas pn ade... hum2.

dollymoon said...

kecian tngok mak pegang ank kat sogo tu pling bnyak..bukan nk kata..tp mak tu mcm leh keja..apa kta mak tu keja..kat kedai mkn pon jadi la..tp jgn jadikan ank sebaga untuk dptkan belas kasihan..

efa said...

pasal peminta sedekah ni yg dekat area bank umah aku ada stgh tu mcm sendiket la lepas ja hantar bdk2 kt bank lepas dri tu diorg dtg hon2 van kalut bdk2 tu pi naik van..mcm tu pn ada taw,lagi satu ni plak buat2 buta tuptup 1 hari tu nmpk org buta tu siap boleh naik motor ish2 mcm2 kan..kalau yg tua tu leh consider kot hurm...mcm2 kan skrg ish2

AZRUL AZMI said...

yup... saya kurang selesa nak beli bila dipaksa...

Gimi said...

Dia caj 5 inggit sebab byk tya x?

SyedGraphiX said...

x tau x tauu...sy org pahang. hahahaha

de reez said...

http://wgtools.com/link-checker/?url=forum.tvfreeload.org/viewtopic.php%3Ff%3D35%26t%3D55309


try kt situ..

aLya said...

nie mesti die tngok org yg nk bg duit nie cm baek..terus mark up harga..haha

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

salam jumaat..
takde apa mau di komen cuma singah jenguk

mr.syazwan said...

paling pantang org datang mintak duit

dulu time bljr kat shah alam

ramai giler peminta sedekah

kena kita org 1 geng siap kutuk lagi ada la (jahat x?)

hahaha

sbb kita org tau tu bkn org malaysia

org cino bodo mana entah pura2 jln pelan2 n bongkok2 blkg kita org jln kemain laju lg

siot tul! huh!

Abuya Hayat said...

sama ada peminta sedekah nier betul2 miskin pnyer atau sindiket, tu urusan diorang ngan tuhan...
cam aku kalo tak mampu nak kasi duit, aku sedekahkan doa atau senyuman jer...
tipu atau tak, kesian diorang dengan terpaksa berpanas, berhujan, nak hidup punya pasal...
Salam... :)

princess laila said...

tapi lah kan.
kalo y sindiket2 tuh memng mnakutkan.
budak2 tuh mcm pkasa2! tkot giler! yelaa.myb sbb tkot takdpat pape nak bg kt bo dy..

penah jumpa..huh.sian.ta mmpu na tlg~

Hansyitake~ said...

sian sebenarnya kat budak2 yg kne wat keje2 tu.. bukannya tanak tolong.. tapi kadang2 memaksa sangat.. sy still ingat free2 je kne maki hamun ngan budak tuu masa diorang mintak ni.. dahla dpn org ramai.. haihh.. nasib baik laa tak paham kata2 diorang,, almaklumlah.. they are not malaysian...

Maly F said...

selalu bila ada budak2 datang jual camni, kita tanya sikit pasal dia.agak2 nampak cam jujur bagi la sikit.

Az-Zahra Fauzee said...

dari stesen ktm ke mines ade 1 jejantas. kt situ ade sorang pkcik kudung mintak sedekah.. Rase mcm pelik jugak.. Macamane die boleh panjat jejantas 2 hari2.. larat lah plak.. Kalo keje kn bagus dari meminta2..

FariehanIbrahim [LBC] said...

aah, pnah kne camtu, mula2 ckp seringgit jerk,
pastu ttibe jdik jual bli plak,adeh!
kdg2 peminta sedekah nie xleyh bagi muka sgt,
tgk bdn sihat walafiat, tp mtk sdkh, p lar crik kerja kn,
org lain pom susah gak. huhuu

::..farhana..:: said...

aku penah kena tolak2 dgn adik yg jual2 neh mse kat bus station butterworth..huhu..ak sabar je sbb die adik,
siap buleh kate ke aku ni pakai tudung mahal2 buleh pulak..
tetttttttt..speechless..men cuit2 bahu aku siap..
_sabar_

tapi kdg2 ikhlaskan hati tolong xsalah kan?^^,

TunAqilah said...

kadang kesian gak tgok budak2 yang jual..grrr susah btl klu perasaan kesian ni tebal sangat hbs smua nk di beli.. -.-