Followers

Monday, June 20, 2011

5 makanan yang boleh membakar lemak

Assalamualaikum..hello readers..ehem, sini nk bagi tips sikit boleh?hehe! mungkin kaum wanita patut alert pasal ni.. yela kan, pompuan kan suke diet betul tak?hiks! so, diet yg bijak dan seimbang amatlah penting.


senarai makanan di bawah adalah makanan ideal yang perlu diambil untuk membakar lemak.


1- putih telur


-ya, putih telur dikatakan mempunyai protein yang cukup tinggi..tapi jangan makan kuning telur secara berlebihan, kerana ia mengandungi kolesterol yang tinggi.






2- minyak zaitun


- mempunyai vitamin E dan anti- oksidan yg penting untuk badan kita..










3- kekacang
- hoho yang ni pon merupakan makanan yang kurang lemak..baik untuk kesihatan..tapi bila digoreng, jangan terlalu lama dikhuatiri khasiat kekacang akan hilang..






4- bijirin


- erm yang ni pon penting sebab bijirin seperti oat dan emping jagung berfungsi mengawal paras kolesterol, menurunkan berat badan dan elak diabetes.





5- susu rendah lemak (low fat)


- sape yang suke minum susu untunglah..hehe..tapi susu pon ade 2 jenis, full cream dengan rendah lemak..so better amik yang rendah lemak okeh?hee










triple A : info diambil dari segmen syarifah nur, dalam nasi lemak kopi o =)

28 klon tripleA:

adrinaqamarina said...

sume nye feveret terutamanya kekacang dengan bijirin tu~

amier azrul alias said...

wah cpt nye komen
huhu
baguslah kalau feveret.. :)

nfdeeda_zubir said...

semua tak minat. acemana ?
part susu paling tak boleh masuk. urghh

meaw said...

susuuuuuuuuu! saya suka susu :D

laskar pelangi said...

fulamakkkkk!! nice infooo =)

hafizah nasruddin said...

sume boleh telan, tapi minyak zaitun je tak pandai,

amier azrul alias said...

nfdeeda_zubir: erk..
telan aje la..
boleh punye..
amalkan..hoho

amier azrul alias said...

meaw: x ske susu.
huhu ;p

amier azrul alias said...

laskar pelangi: heks
yelahh thanks :)

amier azrul alias said...

hafizah nasruddin: minyak zaitun leh wat mse masak..
hehe

cikida said...

baekkkkk...DR ! hehe..x suke susu sgt.kecik2 suke la..heee

hafizah nasruddin said...

xpernah cube pulak lah mase masak. :)

amier azrul alias said...

cikida: dr?
kehkeh
sy pon xske susu..
ngeee

amier azrul alias said...

hafizah nasruddin: hehe.
tnye la sape2 ape leh wat dgn myk zaiton :p

hafizah nasruddin said...

selalu minyak zaitun buat myk rambut adek saye yg kicik tu sbb rambut die kerinting. ssh nak sikat. :)

amier azrul alias said...

hafizah nasruddin: heheh
multi purpose :)

bantalbucuk said...

wah..paling tak suka susu..huhu

ain revival said...

semua gwa tibai..y susu low fat tu kureng ckit..kalau full cream suka lah,hehe

FariehanIbrahim [LBC] said...

peberet susu ibu jaa..
susu lembu tekak xleh time..keh3! :p

normizarifah said...

yummy..semuanya kesukaan saya nih...waaaa...cepat la sy kurus nih.huhuhu

amier azrul alias said...

bantalbucuk: hiks.
standard r tuh ;p

amier azrul alias said...

ain revival: best ke susu full cream?huhu

amier azrul alias said...

LBC : eh same la.
wakaka :p

amier azrul alias said...

normizarifah: hehe
gudluck

farhanny said...

dak yoh gi susoh2 joging pantai batu buroh doh pahni XD

dap doh :D

Terbang Bersamaku said...

thansk sudi share info menarik macam nie..(^____^)

Terbang Bersamaku said...

thansk sudi share info menarik macam nie..(^____^)

syasya said...

hehe post yg sangat berguna..terima kasih!