Followers

Thursday, June 30, 2011

tarif elektrik naik : tips jimat elektrik

Assalamualaikum.hello readers! Fuhh,dh rindu la kt blog Tripe A ni..keh keh..sori lah,gua tak boleh online sangat kt rumah,sebab nak jimat elektrik *boleh terima tak alasan nih?hee


ok we proceed,korang tahu tak pasal kenaikan tarif elektrik nih?kerajaan telah menaikkan tarif elektrik pada 1hb jun yg lalu..


dan orang yg paling tak bersetuju serta memprotes tindakan ini ialah aku! Haha..
But why me?lol


yela,orang yang bayar bil elektrik ni bukan aku,tapi ayah aku..walaupun aku yg pergi ke pejabat pos dan bayar bil itu,hakikat nya itu duit ayah aku..hehe!
Percaya atau tidak, bil elektrik kt umah aku tak pernah lebih rm50..


aku ase ni sedikit,sebabnya ada umah member aku,smpai rm200..pheww


so mahu tip jimat elektrik?jom bace tips ini..


1- pastikan pintu peti sejuk ditutup rapat selepas dibuka.
2- jika mahu iron baju, iron lah baju dgn kuantiti yg banyak dlm satu masa..
3-tutup suis dan cabut plat jika tidak mahu menggunakan alat elektrik itu..arus elektrik tetap mengalir jika plat tidak dicabut.
4- jika rumah anda ada air-cond, sentiasa bersihkan air-cond supaya tidak berhabuk..less energy used jika tak berhabuk.
5-basuh baju apabila mesin basuh dipenuhi pakaian sahaja.
6- ketika waktu siang, bukak tingkap bilik untuk dapatkan cahaya semulajadi.
7-jangan biarkan laptop anda dalam mode stand by or sleep


ok itu je..hehe! If ada tip lain,boleh share wokeh!


Triple A: astro nk nek harga ek?ggrr

20 klon tripleA:

Rtp Farra Arisha said...

so harus sentiasa berjimat-cermat laah kan!

Aman Ibrahim said...

kene buat no 3 even dah tau lama, malas nak cabut plug..

no 7 akan mula diamalkan..

p/s: latut la bil melambung tinggi, x rau plak naik harga~

amier azrul alias said...

Rtp Farra Arisha: a'ah kne b'jimat..
duit tu wt gune utk kegunaan lain.hehen.hehe

amier azrul alias said...

Aman Ibrahim: huhu no 7 tuh aku pn slalu buat sebenarnya..
hee

Lurunna said...

aku mahir buat bil elektrik almost rm200 tiap2 bulan...terer tak? TT___TT

amier azrul alias said...

Lurunna: huhu..kaki game ke?

fadhdeela said...

tips yg sgt membantu :p

@lurunna: mak aii smpai RM200..hihihi

Echin Nadiossa said...

saya penjimat orgnya.hahaha

TetikusMerah said...

sedang berusaha berjimat... huhu~ kurangkan tengok tv, tutup suis bila tak guna, dll...

amier azrul alias said...

fadhdeela: hehe.
selamat beramal.

amier azrul alias said...

echin nadiossa: eleh.
Ye ke ekin?
Tgk on9 je..huhu

amier azrul alias said...

TetikusMerah: haha.
bagus2!
tapi tv tu bila tak nak tengok,baru la tutup.

Eazy Izzuddin said...

thanks 4 da tips!..
laptop ak selalu dalam mood sleep..
patut lah hehe
xD

cikida said...

hahaha,,,yezza..ni mission jimat bagai ni..bgus2 !!!

amier azrul alias said...

Eazy Izzuddin: hehe.
Besela 2.
kalau kt kolej selalu buat mcm tu..kahkah

amier azrul alias said...

cikida: hehe.
ala duit lebih leh wt utk tujuan lain.betul tak?hee.betul tak?hee

zikeryhassan said...

no 3 dan 7 aku selalu buat. haha

el-janna said...

on9 lappy sampi tido.. esok pagi sambung on(9. jimat x^^

amier azrul alias said...

zikeryhassan: wah bagus kau ni
hehe

amier azrul alias said...

el-janna: huhu
tak bagus langsung :p