Followers

Monday, August 15, 2011

dua benda baru yang diketahui dalam ramadhan 1432H ini.

salam ramadhan! sekarang kita dah masuk ke dalam fasa ke-2 ramadhan, yakni 10 ramadhan yang pertengahan..dalam fasa ini, Allah menjanji kan keampunan kepada hamba-hamba nya. so rajin-rajin kan diri untuk bersujud dan memohon keampunan dari Allah ye.plus, if ade kawan-kawan mintak maaf, kalau boleh maafkan lah kan?




ok lah.nak sambung dengan tajuk entry ini, yang mana terdapat 2 benda baru yang baru aku tahu..terpikir kejap, kenapa di kala umur 20-an ni baru berpeluang tahu..
*cewwah tak nak bagi tahu umur tuu kehkeh!*

so ape benda itu?jom kita tengok..

1- sebelum ini apa yang kita belajar, perkara yg membatalkan puasa ialah korek hidung, korek telinga..kan? then ramadhan ini aku ade dengar ustaz cakap all those action tak membatalkan puasa pun..alasan nya, istilah memasukkan sesuatu itu bermaksud memasukkan 'tenaga' ke dlm rongga..contoh cam masukkan nasi.we knew nasi ade karbohidrat yg boleh bekalkan tenaga rite? rujuk entry kawan aku nih
wamozuwaha

triple A---> so bagi aku, terpulang pada korang lah..dah tau pasal ni, jangan lah korek hidung tengah public kan?and bg aku, aku pilih untuk teruskan puasa seperti biasa..maksud aku, tak korek hidung, telinga dan sebagainya sehingga lah lepas maghrib. yelah, puasa kan menahan diri dari macam-macam..so tak salah kau tahan diri kau tuu dari korek-korek rongga tuu..hik hik!


pic taken from molmolla's tumblr




2- sebenarnya, certain ulama masih memperdebatkan isu syaitan diikat dalam bulan ramadhan. some of them berpendapat syaitan tidak diikat, dan ada jugak berpendapat syaitan diikat. so alasan kenapa ade ulama berpendapat demikian ialah kenapa masih ade orang membuat maksiat dan kemungkaran dlm bulan puasa?they also said that istilah diikat tu jika kita selalu membuat ibadah dlm bulan puasa, so syaitan tak kan berani ganggu.


triple A- patut la ade orang mengadu kawan die kene rasuk dan ternampak benda bukan-bukan bulan puasa nih..huu! mungkin ade betul juga kot kan..solat korang ade tak yg tidak khusyuk time bulan puasa?hee :p



triple A : kat radio dh kedengaran lagu raya...awalnye..huu~

21 klon tripleA:

ZWAN SABRI said...

1. kiranya boleh korek2 idong la ek? yeay! HAHA


2. Alaaa, Setan x kena ikat ka? ni yg takut nk keluaq malam nii.. HEHE


MySuaraBlog: Hidupkan Kad Raya

amier azrul alias said...

zwan sabri: hepi nampak?kehkeh

May Maisarah said...

Wahhh terima kasih di atas perkongsian ini..

tu laaa kdg2 kompius jgk dgn setan2 ni....bln pose pon stil nk buat bende x elok...mak ckp tu setan dlm bdn sendiri.adehhhh.

[k]o{q}i[n] said...

owh...bru tau.. huhu... thanks for the info

Eazy Izzuddin said...

yeay..
boleh korek hidung hehe :P

huh?
ada yg ikat n tak diikat?
patutllah...
;P

Anisa Hang Tuah said...

korek puas puas

hiks

amier azrul alias said...

may maisarah: hihi
tu la pasal.
so kene byk wat amal ibadah kot :p

amier azrul alias said...

[k]o{q}i[n]: welcome.
no hal lah. :)

amier azrul alias said...

eazy izzudin: tp jgn sebarangan korek kat public
haha

amier azrul alias said...

anisa hang tuah: huhu!
tapi better tak yah korek

NUR SU'AIDAH said...

Alhamdulillah... Jom jom khatam quran hujung bulan ni...

amier azrul alias said...

molmolla: insya Allah.

::Cik Pija:: said...

wahhh bagus entry nihh. ade bagi ilmu2 sikit kat cikpija ni. thankz!

meh jemput pi blog cikpija naa..

http://nurshifatuzzinnirah.blogspot.com

POSH76 said...

blogwalking

My MiRa said...

huhu tq for the info....
adeh,,,,ingtkan setan dh kena ikat bulan2 pose ni selamat ehehe

Anonymous said...

Salam 'alaikum.

Saya nak sentuh tentang "mengapa kita masih berbuat jahat walaupun dikatakan syaitan diikat."

Syaitan telah berbisik ke telinga manusia sejak kita dilahirkan. Macam seorang guru mengajar murid untuk berjalan. Dah pandai berjalan, seseorang diri belajar untuk berlari.

Sampai satu tahap, tak payah orang nak bagitau untuk buat apa, kita yang buat apa yang dididik.

Sejak bayi kita dididik syaitan untuk berbuat dosa, bila dia kena ikat, kita masih terikut.

salam.

amier azrul alias said...

::cik pija:: hehe
selamat beramal

amier azrul alias said...

POSH76: thankss

amier azrul alias said...

my mira: huhu!
tq dtg blog
selamat puasa

amier azrul alias said...

anonymous: wow that's great.
thankss for the info! ;)

izzana said...

bgusnya triple A . good info ni amat berguna. jdi syaitan tu adelah eah mse buln puasA?