Followers

Tuesday, November 1, 2011

memori mencemaskan semasa zaman kecil.

Assalamualaikum..ya saya tahu, saya dh kembali..dah kembali update blog..nak bagitahu yg tu tadi kan? keh keh keh! okay, di sini dengan suka dan duka cita nya, saya nak menceritakan dan mengimbau memori pada zaman kecil dahulu.. harap terhibur ye.kihkih!


memori pertama.
adik pucat dan kebiruan selepas makan pisang.




gelak ye kau, pisang!




- tatkala selepas aku dan keluarga aku pulang dari majlis perkahwinan, aku terus bersama jiran-jiran sebaya dekat perumahan aku bermain bola..ye la, kecik-kecik dah asah bakat main bola, ingatkan bila besar boleh la jadi famous cam apek..kihkih..


 *ok sambung cerita*


tiba-tiba dah nak maghrib, ayah aku suruh pulang dengan cemas nya..aku pun balik lah..
tengok-tengok mak aku duk dukung adik aku yg umur 2-3 tahun tu, pucat kelesuan..then, parent hantar pergi hospital..aku tak ikut, stay rumah je..
selepas pulang, mum bagitahu sebab makan pisang tadi kot..then lepas tu tak minum air..huhu..logik?logik mungkin bagi budak seumur itu.




memori kedua
adik kebiruan selepas tertelan duit syiling


ini terjadi semasa hari raya..ye lah budak-budak mana yang tak excited dapat duit raya kan?dah dapat diorang akan buat main la duit tu, tak baling, die jilat..kan? zaman sebelum tahun 2000, duit raya nya ramai yang bagi duit syiling..


nak dijadikan cerita, adik aku ni pegang duit syiling rm1 kat tangan die..masa tuh, mak aku la yg riba kan dia..ayah aku drive..aku duk belakang..buat ape entah hahah! then, adik aku tu boleh pula kan masuk kan duit dalam mulut die, so kelam kabut la mak aku tengok adik aku kebiruan kan..


nasib baik la my mum ni nurse yang berjaya..hikhik! dengan segala kepakaran, mak aku tonggeng kan adik aku, tepuk belakang die..maka, terkeluah lah duit tersebut..huu!




die telan 1 je, bukan 2..hehehe..memang kena la tahun 1995 dgn die  -.-'






memori ketiga
buah saga masuk dalam hidung adik.. (adik jugak?lol)
















in short, buah saga ni aku yg bawak balik rumah..entah mana lah aku kutip buah saga tu, aku pun lupa..huhu! then apa lagi, adik aku pun main la..sampai masuk dalam hidung dia.. melihat keadaan itu, my sis and parent pun cemas la..try korek, tapi of course lah biji saga tu makin dalam..bawa pergi hospital, doctor cakap susah nak bawa keluar, but kalau biarkan, akan ada effect kt paru-paru atau hati entah..huu.


then, nak dijadikan cerita..berkat doa seorang ibu kot..selepas adik aku bangun tidur keesokan hari nya, buah saga tu dah tergolek tepi tilam dia..hehe..mungkin masa die bernafas semasa tidur, buah saga tu terkeluar..




okay tu jela cerita panjang lebar aku..haha...sori, ni adik aku yang mengalami nya, bukan aku..hee! 




tripleA: sorry, adik aku tu perempuan..sekarang tingkatan 4..lol





12 klon tripleA:

LunaDialamMaya said...

ade satu lg cite..bebola kecik sebesar buah saga masuk dlm telinge adik..adik lagik??huuuu..cmne nk buang?brape lame bebola itew bertapa dlm tlinge?ce cite ce cite..kahkhakah

aliya atina said...

HAHHAHA , ligat betul adik ye

farah izwani said...

ingatkan kau. hoho.
dah lame tak main biji saga.

Dilakochan said...

memori ke tiga tuh buat cemas betul Nasib x sesak napeh ke ape!
haha

amier azrul alias said...

LunaDialamMaya: siapa kah anda?
macam kenal je.

amier azrul alias said...

aliya atina: haha.
time kecik die memang ligat.
kehkeh

amier azrul alias said...

farah izwani: biji saga main macam mane?
hoho

amier azrul alias said...

dilakochan: hahaha!
memang mencemaskan pun.
fuhh

DzuLagiL said...

pengalaman mengajar erti kehidupana...

x de citer dlu...
x de benda ar yang nak diceritakan skrg...


")

SyedGraphiX said...

haahaha. hebat tul adik hang.
naseb bek aku takde adik.

izzana said...

aik cter psal adik je? abg nye? hehe ^^"

izzana said...

aik cter psal adik je? abg nye? hehe ^^"